How to use Arena book?

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: hgm, Harvey Williamson, bob

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
Post Reply
pkumar
Posts: 92
Joined: Tue Oct 15, 2013 3:45 pm

How to use Arena book?

Post by pkumar » Wed Feb 01, 2017 11:38 am

I test my winboard chess engine Nameless with gauntlet matches in Arena GUI using some epd starting positions. As I was looking for a way to use GUI books I searched the Arena website. In playwitharena>Home > Tips + Tricks > Engine Tournaments I found the following in the last paragraph of Engines configuration section:
In opening books, the first moves of a game are saved. Many engines use their own books, which are often tailored to the game style of the engine. There is also the possibility to use so-called GUI books, in doing so the engine does not decide about the first moves but the GUI. (translation)
So I opened Arena GUI, entered book>manage>data, selected Arena\Books\Perfect_2010.abk, pressed "load", ticked all the boxes and started the gauntlet match with default starting position. My engine as well as the sparring partners insisted on searching for the opening moves.

What have I missed?

User avatar
Nordlandia
Posts: 2168
Joined: Fri Sep 25, 2015 7:38 pm
Location: Sortland, Norway

Re: How to use Arena book?

Post by Nordlandia » Wed Feb 01, 2017 12:06 pm

This will probably solve your issue.

Book - Manage (Ctrl + Alt + B)

Make sure "Use Arena main book" & "Use Arena engine book" is checked.

PGN books need to be loaded in two directories (twice) to make them play desired openings.

elpapa
Posts: 191
Joined: Sun Jan 18, 2009 10:27 pm
Location: Sweden
Full name: Patrik Karlsson

Re: How to use Arena book?

Post by elpapa » Wed Feb 01, 2017 1:47 pm

You also have to tell each engine to actually use the book.

Engines->Manage->Details

Under the Books tab, check 'Use Arena main book with this engine'

pkumar
Posts: 92
Joined: Tue Oct 15, 2013 3:45 pm

Re: How to use Arena book?

Post by pkumar » Wed Feb 01, 2017 3:14 pm

Book - Manage (Ctrl + Alt + B)

Make sure "Use Arena main book" & "Use Arena engine book" is checked.
I reached that point. Thanks
elpapa wrote:You also have to tell each engine to actually use the book.

Engines->Manage->Details

Under the Books tab, check 'Use Arena main book with this engine'
That was missed. Now it works. Thanks

Post Reply