EXchess v6.10 release

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: hgm, Dann Corbit, Harvey Williamson

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
User avatar
JuLieN
Posts: 2948
Joined: Mon May 05, 2008 10:16 am
Location: Bordeaux (France)
Full name: Julien Marcel
Contact:

Re: EXchess v6.10 release

Post by JuLieN » Tue Jan 31, 2012 4:03 pm

dchoman wrote:Hi Everyone,

I just put the sources for EXchess v6.10 up on my website...

http://personal.denison.edu/~homand/EXchess.htm

It has a number of minor improvements over v6.02 in king safety, some piece and mobility value optimization via CLOP, and a few minor search improvements.

I also revised the 'default' score values in the source code to match the score.par values which have been learned and hand optimized over a long period of time... this way, if score.par is deleted by accident a new version with the 'best' values will be automatically created.

- Dan
Thx Dan! :)

Here's my compile for Mac users:
http://julien.marcel.free.fr/macchess/E ... source.zip
"The only good bug is a dead bug." (Don Dailey)
Image [Blog: http://tinyurl.com/predateur ] [Facebook: http://tinyurl.com/fbpredateur ] [MacEngines: http://tinyurl.com/macengines ]

User avatar
Jim Ablett
Posts: 1327
Joined: Fri Jul 14, 2006 5:56 am
Location: London, England
Contact:

Re: EXchess v6.10 release

Post by Jim Ablett » Tue Jan 31, 2012 5:16 pm

Got Exchess working under Windows now.

I switched back from Mingw (4.7.0) to Mingw (4.6.1).
Go figure. :?

Jim.

User avatar
Jim Ablett
Posts: 1327
Joined: Fri Jul 14, 2006 5:56 am
Location: London, England
Contact:

Re: EXchess v6.10 release

Post by Jim Ablett » Tue Jan 31, 2012 6:59 pm

JA compiles are out now at the usual place.

Windows/Linux/Android 32/64

Jim.

dchoman
Posts: 171
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:44 pm
Location: United States

Re: EXchess v6.10 release

Post by dchoman » Tue Jan 31, 2012 11:49 pm

Jim Ablett wrote:JA compiles are out now at the usual place.

Windows/Linux/Android 32/64

Jim.
Thanks, Jim! Sorry for the trouble with the mingw compile.... not sure what the issue could be.

- Dan

dchoman
Posts: 171
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:44 pm
Location: United States

Re: EXchess v6.10 release

Post by dchoman » Tue Jan 31, 2012 11:49 pm

JuLieN wrote:
dchoman wrote:Hi Everyone,

I just put the sources for EXchess v6.10 up on my website...

http://personal.denison.edu/~homand/EXchess.htm

It has a number of minor improvements over v6.02 in king safety, some piece and mobility value optimization via CLOP, and a few minor search improvements.

I also revised the 'default' score values in the source code to match the score.par values which have been learned and hand optimized over a long period of time... this way, if score.par is deleted by accident a new version with the 'best' values will be automatically created.

- Dan
Thx Dan! :)

Here's my compile for Mac users:
http://julien.marcel.free.fr/macchess/E ... source.zip
Thanks!

User avatar
Graham Banks
Posts: 35888
Joined: Sun Feb 26, 2006 9:52 am
Location: Auckland, NZ

Re: EXchess v6.10 release

Post by Graham Banks » Wed Feb 01, 2012 3:45 am

Jim Ablett wrote:JA compiles are out now at the usual place.

Windows/Linux/Android 32/64

Jim.
Thanks Jim. :)
gbanksnz at gmail.com

User avatar
Dr.Wael Deeb
Posts: 9773
Joined: Wed Mar 08, 2006 7:44 pm
Location: Amman,Jordan

Re: EXchess v6.10 release

Post by Dr.Wael Deeb » Wed Feb 01, 2012 10:07 am

Graham Banks wrote:
Jim Ablett wrote:JA compiles are out now at the usual place.

Windows/Linux/Android 32/64

Jim.
Thanks Jim. :)
+1 :D
_No one can hit as hard as life.But it ain’t about how hard you can hit.It’s about how hard you can get hit and keep moving forward.How much you can take and keep moving forward….

Jimbo I
Posts: 148
Joined: Thu Feb 15, 2007 3:34 am
Location: USA

Re: EXchess v6.10 release

Post by Jimbo I » Wed Feb 01, 2012 3:27 pm

I'm having some problems with all versions of EXchess in Arena 2.0.1. (EXchess JA builds.) Regardless of what I try, I can't seem to get it to use the Nalimov TBs. Also, in analysis mode, it just seems to constantly cycle in plies from 1 to the low 20s, back to 1, etc.

Also, when I install the engine, it seems to want to add "xb hash 32" as a command line option. Should the engine be running in xboard mode? (After install. it shows as a Winboard-2 protocol engine.)

Also, the hash values displayed in Arena are a little smaller than the actual hash settings in search.par.

Has anyone been successful in using the TBs in Arena with this engine? Any help appreciated.

User avatar
Jim Ablett
Posts: 1327
Joined: Fri Jul 14, 2006 5:56 am
Location: London, England
Contact:

Re: EXchess v6.10 release

Post by Jim Ablett » Wed Feb 01, 2012 7:38 pm

Jimbo I wrote:I'm having some problems with all versions of EXchess in Arena 2.0.1. (EXchess JA builds.) Regardless of what I try, I can't seem to get it to use the Nalimov TBs. Also, in analysis mode, it just seems to constantly cycle in plies from 1 to the low 20s, back to 1, etc.

Also, when I install the engine, it seems to want to add "xb hash 32" as a command line option. Should the engine be running in xboard mode? (After install. it shows as a Winboard-2 protocol engine.)

Also, the hash values displayed in Arena are a little smaller than the actual hash settings in search.par.

Has anyone been successful in using the TBs in Arena with this engine? Any help appreciated.

Hi James,

I didn't compile with tablebase support. It is off by default in the src.
I'll post some links here later to builds with tablebase support.

Jim.

Jimbo I
Posts: 148
Joined: Thu Feb 15, 2007 3:34 am
Location: USA

Re: EXchess v6.10 release

Post by Jimbo I » Wed Feb 01, 2012 8:12 pm

Jim Ablett wrote:
Jimbo I wrote:I'm having some problems with all versions of EXchess in Arena 2.0.1. (EXchess JA builds.) Regardless of what I try, I can't seem to get it to use the Nalimov TBs. Also, in analysis mode, it just seems to constantly cycle in plies from 1 to the low 20s, back to 1, etc.

Also, when I install the engine, it seems to want to add "xb hash 32" as a command line option. Should the engine be running in xboard mode? (After install. it shows as a Winboard-2 protocol engine.)

Also, the hash values displayed in Arena are a little smaller than the actual hash settings in search.par.

Has anyone been successful in using the TBs in Arena with this engine? Any help appreciated.

Hi James,

I didn't compile with tablebase support. It is off by default in the src.
I'll post some links here later to builds with tablebase support.

Jim.
Hi Jim,
No hurry, I just thought I was doing something wrong. Thanks.

James

Post Reply