Arena 3.5 is out

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: hgm, Harvey Williamson, bob

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
tmokonen
Posts: 968
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:46 pm
Location: Vancouver

Arena 3.5 is out

Post by tmokonen » Thu Jan 02, 2014 7:18 am

http://playwitharena.com/?Download:Arena_3.5

The link also describes the new features with this release.

User avatar
velmarin
Posts: 1591
Joined: Mon Feb 21, 2011 8:48 am

Re: Arena 3.5 is out

Post by velmarin » Thu Jan 02, 2014 8:13 am

Great news.
Very Thanks.

User avatar
Werner
Posts: 2323
Joined: Wed Mar 08, 2006 9:09 pm

Re: Arena 3.5 is out

Post by Werner » Thu Jan 02, 2014 8:51 am

Yes, really great new!
Thanks a lot!
Werner

User avatar
RJN
Posts: 303
Joined: Fri Jun 21, 2013 3:18 am
Location: Orion Spiral Arm

Re: Arena 3.5 is out

Post by RJN » Thu Jan 02, 2014 9:24 am

Great news, but a few questions:

Will updating cause any of my Arena 3.0 settings to be lost or change? I assume one possibility is that I can copy my config files, but hope that any new possible parameters don't wipe out old settings. I'm in the middle of a long tournament now, and don't want to upset things.

If upgrading from 3.0, what's the best way to do this, just copy the EXE over top, or must I run the installer?

Also, I did not see in the release notes if Castling in FRC (Chess960) has been changed for UCI engines, or if the global hash size function now works reliably?

User avatar
RJN
Posts: 303
Joined: Fri Jun 21, 2013 3:18 am
Location: Orion Spiral Arm

Re: Arena 3.5 is out

Post by RJN » Thu Jan 02, 2014 10:25 am

I just backed up, and ran the installer. So far, old settings seemed to be retained, except one important one:

There is now a common max CPU cores setting, which is at default of 1. Make sure you change it if needed, unless you want 1 thread. Also, if you turn the setting off while at 1, any engines that were started while it was at 1 will now be permanently set to 1 core in the ArenaENG.cfg file.

carldaman
Posts: 1623
Joined: Sat Jun 02, 2012 12:13 am

Re: Arena 3.5 is out

Post by carldaman » Thu Jan 02, 2014 10:39 am

tmokonen wrote:http://playwitharena.com/?Download:Arena_3.5

The link also describes the new features with this release.
Awesome! Thank you very much! This is much appreciated :-D

It's working very well so far - knock on wood :lol:

Regards,
CL

User avatar
Thomas Lagershausen
Posts: 226
Joined: Mon Jun 11, 2007 4:59 pm

Re: Arena 3.5 is out

Post by Thomas Lagershausen » Thu Jan 02, 2014 10:44 am

Thx a lot Martin Blume.

This is the chess-gui i always work with. 8-)

I love this variationboard.
TL

User avatar
JuLieN
Posts: 2947
Joined: Mon May 05, 2008 10:16 am
Location: Nantes (France)
Contact:

Re: Arena 3.5 is out

Post by JuLieN » Thu Jan 02, 2014 10:50 am

tmokonen wrote:http://playwitharena.com/?Download:Arena_3.5

The link also describes the new features with this release.
Now that is a great new!!! :D Thanks to the Arena team for this great GUI !!! And thanks Tony for the news! :)
"The only good bug is a dead bug." (Don Dailey)
Image [Blog: http://tinyurl.com/predateur ] [Facebook: http://tinyurl.com/fbpredateur ] [MacEngines: http://tinyurl.com/macengines ]

Stefan Schiffermueller
Posts: 12
Joined: Thu Dec 05, 2013 9:48 am

Re: Arena 3.5 is out

Post by Stefan Schiffermueller » Thu Jan 02, 2014 11:05 am

In analysis mode Arena waits always 2s after a move before starting the calculation. This is very annoying especially during interactive analysis with fast moving forward and backward. This bug is also in version 3.

SSTATHIS
Posts: 31
Joined: Tue Jun 22, 2010 5:55 pm

Re: Arena 3.5 is out

Post by SSTATHIS » Thu Jan 02, 2014 11:12 am

I use Arena for many years. For me is the best GUI specialy for engine tournaments...
The only thing i miss in the new version, is that in tournament mode does not support (yet) official FIDE timing (90m/40moves + 30 mins rest game+30secs from move 1)

Post Reply