using 3,5,7cores

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: Harvey Williamson, bob, hgm

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
Post Reply
stavros
Posts: 160
Joined: Tue Dec 02, 2014 12:29 am

using 3,5,7cores

Post by stavros » Thu Sep 03, 2020 12:21 pm

hi usualy people using 2,4,8,12,16.. cores
what if use 3 ,5,7 cores? will affect the perfomance?

Werewolf
Posts: 1314
Joined: Thu Sep 18, 2008 8:24 pm

Re: using 3,5,7cores

Post by Werewolf » Thu Sep 03, 2020 1:55 pm

I remember Houdart saying it was fine. I also typically use an even number of cores doubling from 2, but that's more out of habit than something rational.

mwyoung
Posts: 2433
Joined: Wed May 12, 2010 8:00 pm

Re: using 3,5,7cores

Post by mwyoung » Thu Sep 03, 2020 2:26 pm

stavros wrote:
Thu Sep 03, 2020 12:21 pm
hi usualy people using 2,4,8,12,16.. cores
what if use 3 ,5,7 cores? will affect the perfomance?
Many people use a odd number cores, or threads. For responsiveness, and it works fine.
Professing themselves to be wise, they became fools,
take on me. Foes 0.

mwyoung
Posts: 2433
Joined: Wed May 12, 2010 8:00 pm

Re: using 3,5,7cores

Post by mwyoung » Thu Sep 03, 2020 2:27 pm

stavros wrote:
Thu Sep 03, 2020 12:21 pm
hi usualy people using 2,4,8,12,16.. cores
what if use 3 ,5,7 cores? will affect the perfomance?
Many people use a odd number cores, or threads. For responsiveness, and it works fine.
Professing themselves to be wise, they became fools,
take on me. Foes 0.

Dann Corbit
Posts: 11621
Joined: Wed Mar 08, 2006 7:57 pm
Location: Redmond, WA USA
Contact:

Re: using 3,5,7cores

Post by Dann Corbit » Thu Sep 03, 2020 5:10 pm

stavros wrote:
Thu Sep 03, 2020 12:21 pm
hi usualy people using 2,4,8,12,16.. cores
what if use 3 ,5,7 cores? will affect the perfomance?
I do it all the time.
Very frequently, I will have a machine do chess analysis with (total possible threads -1).
So on my AMD 3970x, I will give 63 threads.

I like to have one thread free because some programs lock the CPU so tight you can no longer log in to the machine remotely if you use every thread.
Taking ideas is not a vice, it is a virtue. We have another word for this. It is called learning.
But sharing ideas is an even greater virtue. We have another word for this. It is called teaching.

mwyoung
Posts: 2433
Joined: Wed May 12, 2010 8:00 pm

Re: using 3,5,7cores

Post by mwyoung » Thu Sep 03, 2020 5:51 pm

Dann Corbit wrote:
Thu Sep 03, 2020 5:10 pm
stavros wrote:
Thu Sep 03, 2020 12:21 pm
hi usualy people using 2,4,8,12,16.. cores
what if use 3 ,5,7 cores? will affect the perfomance?
I do it all the time.
Very frequently, I will have a machine do chess analysis with (total possible threads -1).
So on my AMD 3970x, I will give 63 threads.

I like to have one thread free because some programs lock the CPU so tight you can no longer log in to the machine remotely if you use every thread.
Yes. And you could also run the chess engines at a lower priority. This way if not needed. All 64 threads are used for chess analysis, and they will give way when needed.
Professing themselves to be wise, they became fools,
take on me. Foes 0.

Post Reply