Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: bob, hgm, Harvey Williamson

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
Mark Mason
Posts: 175
Joined: Sun Apr 02, 2006 2:52 pm

Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Mark Mason » Mon Oct 01, 2007 9:33 am

Hi,

Has anyone else found any problems getting Zappa Mexico to run in 2 CPU mode in 64 bit Windows ? It runs fine in both single and dual processor mode in 32 bit Windows, but in 64 bit Windows it runs OK with 1 processor but not with 2.

I have tried changing the parameter from 1 to 2 processors and also tried creating it as a renamed 2 CPU engine from the Zappa Mexico 64 exe file, but in both cases it locks up and will not run in analysis mode or in engine match mode.

I'm using GUI9 latest version under Windows xp pro 64.

Thanks

User avatar
Thomas Lagershausen
Posts: 238
Joined: Mon Jun 11, 2007 4:59 pm

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Thomas Lagershausen » Mon Oct 01, 2007 11:21 am

Zappa Mexiko runs fine here with mp-support under 64bit.

Maybe another chessbase-gui problem? Perhabs you have to reinstall your chessbase-gui for a solid run.
TL

Mark Mason
Posts: 175
Joined: Sun Apr 02, 2006 2:52 pm

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Mark Mason » Mon Oct 01, 2007 12:04 pm

Hi Thomas,

Thanks for the reply. Sorry to ask a daft question but could I just confirm that when running in 64 bit mp mode you are actually seeing both processors running in task manager ie. using 100% CPU ? Do you see one process running at 100% or 2 processes running at 50% each as in the case of
Rybka ?

Thanks,

Mark

Spock

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Spock » Mon Oct 01, 2007 12:05 pm

I haven't tried with 2CPUs, but it certainly works for 4, and confirmed in task manager

User avatar
Thomas Lagershausen
Posts: 238
Joined: Mon Jun 11, 2007 4:59 pm

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Thomas Lagershausen » Mon Oct 01, 2007 1:26 pm

By using 4 cpu´s for Zappa i am seeing in the taskmanager one task with 100% running
TL

Spock

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Spock » Mon Oct 01, 2007 3:24 pm

That's correct. And your performance TAB will show all 4 CPUs at 100%

Zappa like most other SMP programmes uses threads, which means you only see one line in task manager with 100%. Others like Rybka use processes, which mean you would see 4 entries at 25% each

perejaslav
Posts: 207
Joined: Sat Mar 18, 2006 3:01 am
Location: Cold

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by perejaslav » Mon Oct 01, 2007 9:18 pm

Just create file zappa.ini in Zappa folder with only one string: threads 2
And no more bugs! Tested by me for a long time :D

Mark Mason
Posts: 175
Joined: Sun Apr 02, 2006 2:52 pm

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by Mark Mason » Tue Oct 02, 2007 5:58 am

Slavik,

Many thanks - now it works fine !!

Mark

smk
Posts: 36
Joined: Fri Mar 10, 2006 11:36 am
Contact:

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by smk » Wed Oct 03, 2007 12:37 am

It is very frustrating not finding 3 out of 4 members in this thread in your customer's database. They are not only stealing our intellectual propertry but are also so impertinent to post here about Zappa. We will discuss what could be done about that. Any comments about this are very welcome.

Stefan

ArmoredGuns

Re: Zappa Mexico - 64 bit mp issue ?

Post by ArmoredGuns » Wed Oct 03, 2007 1:27 am

smk wrote:It is very frustrating not finding 3 out of 4 members in this thread in your customer's database. They are not only stealing our intellectual propertry but are also so impertinent to post here about Zappa. We will discuss what could be done about that. Any comments about this are very welcome.

Stefan
Hi Stefan,

I have not bought Zappa yet, but I'm worried about that. I most of the time use my cousin's credit card (with her permission, of course) to buy chess programs. I of course give the money to her, she just does the transaction. I, as the one who puts the money and will get the program, will not be included in your database, but she, as the credit card purchaser will be.

I hope that we can avoid this problems in the future, not only with Zappa, but with others (for example, I have seen Alex Naumov posting something about his customer's database). The one who puts the money and gets the software is not necesarilly the one that pays with the credit card.

Post Reply